over ’t (h)ART voor iedereen vzw

In 2008 richtten bestuursleden Willemijn en Fiona de vzw op om daklozen en kansarme jongeren in Vlaanderen te helpen. Dit door de organisatie van verschillende fondswervingen en evenementen die grass-roots projecten financieel een steuntje in de rug konden geven. Zo konden zij binnen enkele jaren honderden, zo niet duizenden, daklozen rond het Antwerpse en Brusselse bereiken.

Ondertussen leerden zij ook mensen kennen. Mensen met ieder een eigen verhaal. En maar al te vaak kwamen stress, onmacht en onvermogen terug als rode draad en reden waarom iemand afdaalde in armoede. De impact van psychosociale problemen is niet te onderschatten. Tel hier een gebrek aan een sociaal of familiaal vangnet bij op en het uitzicht is al snel verloren. Na de derde burn-out van Willemijn begon het te dagen: kansarmoede bestaat op vele niveaus.

Weinig werkgevers begrijpen de impact van dit ziektebeeld op de individuele werknemer en tot op heden wordt psychologische hulp niet terugbetaald via de mutualiteit. Enter lange re-integratietrajecten die de burner zelf moet betalen. Geen sinecure als je niet eens weet hoe je uit bed moet komen. Deze realisatie leidde tot een nieuwe richting voor ’t hART. Onze vaste samenwerkingen met verscheidene grass-roots projecten die daklozen steunen blijven bestaan. Daarbij breiden wij onze activiteiten verder uit.

’t hART begint vanaf eind 2016 te lobbyen voor betere ondersteuning door de Staat en werkgever bij psychologische ziektebeelden. Ook begint ‘t hART eigen onderzoek te verrichten naar de doelgroepen die het meeste risico lopen op een burn-out met oog op preventie en sensibilisering. Als laatste helpt ’t hART ook diegenen die al thuis zitten met hun re-integratietraject.

Samen gaan we voor praktische hulp en uitzicht op een betere toekomst voor iedereen.

ons team

’t hART vzw is een kleine organisatie die volledig door vrijwilligers wordt gerund.  Bij ons geen bezoldigde medewerkers, enkel gepassioneerde mensen die graag iets terug willen geven aan zij die dit het hardste nodig hebben. Wil jij ook een steentje bijdragen?  Neem dan zeker contact met ons op!

 

willemijn van dommelen

Willemijn van Dommelen – Voorzitter

Als ervaringsdeskundige met maar liefst drie burnouts achter zich, heeft deze duizendpoot eindelijk innerlijke rust gevonden als coach. Als public speaker legt ze hart en ziel bloot als het aankomt op burnout en depressie en ze is dan zeer gedreven om andere mensen te helpen. "Het klinkt misschien een beetje dwingend maar ik ben van mening dat iedereen die gezond is zijn steentje dient bij te dragen aan de maatschappij. Zolang jouw hart klopt, laat het dan ook kloppen voor een ander!"

Fiona Klomp – Penningmeester

Fiona is samen met Willemijn een van de medeoprichters van ’t hART. Op professioneel vlak heeft ze zo’n beetje alle facetten van de creatieve industrie gezien: van PR en artiestenmanagement tot de organisatie van evenementen en nationale fondswervingscampagnes. Als het op communicatie, organisatie en budgetmanagement aankomt, is Fiona onze ‘go to girl’. En omdat iedereen wel eens een beetje extra steun nodig heeft zet Fiona zich graag in voor ’t hART.

Geert Paermentier – Vrijwilliger

Ook Geert is als ervaringsdeskundige zich meer dan bewust van het dagelijkse gevecht dat een burnout met zich meebrengt. Als expediteur kwam hij echter voor het eerst met ons in contact via zijn inzet voor minderbedeelden: van iedere verzonden container werden er – dankzij zijn welwillende klanten – enkele dozen met verse producten gedoneerd aan organisaties die zich inzetten voor voedselbedeling; organisaties waarmee ook ’t hART samenwerkt.

Hugo Hauspie – Vrijwilliger

Hugo is leverancier van sport activatie gadgets en de Smartfit activity tracker. Langst deze weg komt hij veel in aanraking met mensen met psychosociale kenmerken zoals langdurige ziekte, burn-out en depressie. Veel van deze mensen kunnen een duwtje in de rug gebruiken, zeker ook de omgeving van deze personen. Dit is zijn motivatie om zich in te zetten voor ’t hART voor iedereen.

Deborah Seymus – Vrijwilliger

Ons jongste lid Deborah kwam op haar 25e al in aanraking met de slopende ziekte burnout. Via een workshop leerde ze Willemijn en 't hART kennen, waar ze direct aansluiting voelde. Deborah vecht nog altijd tegen haar demonen, maar begint langzaam aan als social media journaliste weer terug uit haar dal te klimmen. Voor 't hART houdt ze zich vooral bezig met het onderzoek naar risicogroepen en hoe we beter en eerder kunnen ingrijpen om een blijvende verandering teweeg te brengen

Séverine De Ceuster – Vrijwilliger

Séverine is zich maar al te bewust hoe enorm kostbaar tijd en inzet zijn geworden vandaag de dag. Delen - in goede en slechte tijden - is dan ook belangrijker dan ooit. Ze zet zich dan ook met overtuiging en passie in voor al onze activiteiten. Of zoals ze het zelf zegt: "Mijn hart staat open voor 't hART net omdat in deze vzw de harten openstaan voor IEDEREEN en dát vind ik enorm belangrijk."